today18.04.2024 Perşembe
Antakya Belediyesi, Uygulamalarıyla Örnek Belediye Olmaya Devam Ediyor “İŞ YERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI ALIRKEN 14 DALDA USTALIK BELGESİ ALMA ZORUNLUĞU, İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NCA RESMEN KALDIRILDI”

 

Antakya Belediyesi, teknik ve sosyal belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra esnafa ve vatandaşlara kolaylık sağlayan uygulamalarıyla örnek olmaya devam ediyor.

          Antakya Belediyesi tarafından daha önce uygulamaya sunulan ve esnafın işlerini en kolay şekilde yapmasına imkan sağlayan 14 faaliyet dalında Ustalık Belgesi zorunluluğunu kaldırma uygulaması, İçişleri Bakanlığı’nca takdir edilerek geçerli hale getirildi.  

           Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi; “Antakya Belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden bu yana esnafımızın yanında olarak, isteğini emir telakki ederek birçok faaliyet gerçekleştirdik. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 4. Maddesi kapsamında Mesleki Eğitim Kurulu’nun 28. Toplantısı’nda alınan kararların 08/02/2017 tarih ve 29973 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği, yapılan değişiklikle bazı meslek dallarının mesleki eğitim kapsamı dışına çıkarıldığı ve söz konusu değişiklikle belirtilen meslek dallarından işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenirken  “Ustalık Belgesi” istenmeyeceğini açıklamıştık.

               Ustalık Belgesi talep edilmeyecek olan meslekleri; Şarküteri, Bakkal, Gıda Pazarlama Satış Elemanlığı, Meyve-Sebze Satış Elemanlığı, Tarım Ürünleri Satış Elemanlığı, Kırtasiye, Kitap Satış Elemanlığı,  Deniz Ürünleri Satış Elemanlığı, Ayakkabı Deri ve Yan Ürünleri Satış Elemanlığı, Elektrik-Elektronik Malzemeler Satış Elemanlığı, Giyim Satış Elemanlığı, İnşaat Malzemeleri Satış Elemanlığı, Oto Yedek Parça Satış Elemanlığı, Sanayi Makineleri Satış Elemanlığı ve Tıbbi Araçlar ve Malzemeleri Satış Elemanlığı olduğunu açıklamıştık.

                Antakya Belediyesi olarak yasa ve yönetmelikleri esnafımız lehine yorumlayarak Türkiye’de ilk belediye olarak uygulamaya başladığımız bu çalışma, alınan yasal görüş sonrasında İçişleri Bakanlığı’nca doğru ve yerinde bir karar kabul edildi. İçişleri Bakanlığı’nın İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı (Ustalık Belgesi) konusunda yayınladığı; “3308 sayılı Kanun ile belirlenen il ve meslek dalı kapsamında bir iş yeri açmak isteyen esnaf ve sanatkarlar ile tacirlerin kendilerinden veya iş yerinde her bir meslek dalında çalıştırdıkları en az birer çalışanından ‘Ustalık Belgesi’(ya da Yönetmelik’te açıkça Ustalık Belgesi talep edilen haller hariç en az ön lisans diploması) istemenin yasal bir zorunluluk olduğu, ancak bu Kanun kapsamında bulunmayan veya bu Kanun kapsamından çıkarılan meslekler için ruhsatlandırma yapılırken yine bu Kanun kapsamında alınan ustalık belgesi istenmesine gerek olmadığı görülmüştür.” şeklindeki yazı ile bu uygulamanın doğruluğu ve kolaylığı ifade edilmiştir.

                  Bizler Antakya Belediyesi olarak her daim esnafımızın yanında olmaya ve kolaylık sağlamaya devam edeceğiz. Ayrıntılı bilgi almak isteyen vatandaşlarımız Odabaşı Ek Hizmet Binası’nda bulunan Antakya Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’müzü ziyaret edebilirler. Ayrıca Türkiye’deki diğer belediyelere örnek olan bu uygulama hakkında bilgi almak isteyen belediyeler, 0326 221 93 33 no’lu telefonumuzdan uygulamanın detayları hakkında bilgi alabilirler.”

 

 

Yayın Tarihi : 15 Kasım, 2017